Профорієнтаційна робота з учнями 9-х класів






Технічний фаховий коледж ЛНТУ

Вибір майбутнього: профорієнтація для дев'ятикласників у коледжі

Профорієнтація старшокласників є надзвичайно важливою складовою їхньої освітньої підготовки і майбутнього кар'єрного успіху. Зважаючи на ці аргументи, у коледжі провели профорієнтаційний захід для учнів 9-х класів Комунального закладу загальної середньої освіти "Луцька гімназія №17 Луцької міської ради".

За словами заступниці директора школи №17 Інни Савчук, дев'ятий клас є критичним етапом в житті школяра, коли потрібно починати думати про майбутнє. Тому профорієнтація допомагає учням зрозуміти свої інтереси, сильні сторони та слабкі сторони. Вона сприяє об'єктивному визначенню можливих кар'єрних шляхів, враховуючи індивідуальні особливості кожного учня. Правильний вибір професії допомагає уникнути ризику роботи у невідповідній сфері, що може призвести до стресу та незадоволеності.

Адміністрація, викладачі коледжу та майстри виробничого навчання підготували для гостей-старшокласників інформацію на що звернути увагу, при виборі спеціальності чи професії та екскурсії головними локаціями навчального закладу.

Детально про можливості та планування навчального шляху у коледжі розповів директор коледжу Олег Герасимчук : «Сьогодні у вас є можливість не тільки побачити наші головні локації такі, як: Food zone, зони відпочинку, актову та спортивну зали, аудиторії, а й відчути сам навчальний процес. Зараз, коли все навколо так швидко змінюється, важливо обрати навіть не конкретну спеціальність, а напрям для навчання і розвитку. Потрібно також зважати на ринок праці. Використайте сьогоднішній візит, щоб придивитись, дізнатись більше, побачити навчальний процес зсередини. Коледж пропонує інші умови, ніж школа. Більшість студентів, які навчаються за державним замовленням, отримують стипендії. Це хороший стимул для здорової конкуренції. Стимул бути кращим. Ми намагаємось розвивати своїх вихованців не тільки під час навчання, а також на різноманітних заходах, молодіжних, спортивних проєктах, щоб дати можливість проявити свої таланти».

Роман Кшановський, відповідальний секретар приймальної комісії та завідувач відділення коледжу, ознайомив підлітків з переліком спеціальностей та професій для абітурієнтів, які вступають в коледж після закінчення 9-го класу.

«Чудово, що і ваша школа дбає про вас, і ви завчасно готуєтесь до свого майбутнього. Хочеться, щоб наш коледж став першою стежиною до вашого самостійного життя чи професії. Зазначу, що вступаючи до нас – ви нічого не втрачаєте, а тільки набуваєте. Це не тільки нові виклики і знайомства, а й можливість здобути також, окрім обраної професії, повну середню освіту та отримати відповідні документи, здавши НМТ чи ЗНО», - Роман Кшановський.


Активні студенти ради здобувачів освіти презентували учням можливості студентського самоврядування. А далі відбулась екскурсія головними локаціями коледжу, що стала захопливою подією для всіх учасників.

«Найбільше сподобалось, що ми побачили не тільки аудиторії і різні локації, а як тут працюють учні», - Уляна, учениця 9-Б класу школи #17

«Вибрала для ознайомлення локації дизайну. Ми побували на парах живопису і графічного дизайну, заняттях флористики, побачили майстерню художньої вишивки. Загалом, всі локації досить цікаві, гарно облаштовані. Запам'яталось: одяг з вишивкою, хоч я не дуже люблю вишивати, але дуже сподобалось побачене. А також сподобалось оформлення класу флористики, дизайну і живопису тому, що мене таке цікавить», - Аня, учениця 9-Б класу школи #17

А педагоги школи #17 зазначили, що ця подорож дасть можливість підліткам краще зрозуміти свої інтереси та нахил до певних сфер діяльності, що, зі свого боку, стане важливою вказівкою у подальших виборах у навчанні та кар'єрі. А також, що обов'язково поділяться інформацією та позитивними враженнями від екскурсії із батьками дев'ятикласників.











26 вересня учні 9-х класів гімназії №17 завітали до Закладу вищої освіти «Луцький педагогічний коледж» на профорієнтаційну зустріч. Із дев’ятикласниками поспілкувався ректор Петро Бойчук, розповів про особливості вступу, спеціальності та окреслив переваги навчання у коледжі. Діти мали змогу ознайомитись із матеріально-технічною базою закладу, відвідали навчальні аудиторії, спортивний комплекс, студентську телестудію та побували у лабораторії НУШ. Такі зустрічі є актуальними і важливими для майбутніх випускників шкіл та абітурієнтів для їх професійного самовизначення